donderdag 17 oktober 2013

Napier en omgeving




Stralende zon vanmorgen.  Het werd gelijk de dag met het mooiste weer van heel onze reis.  Vanmiddag was het 24°C en pas vanavond rond 8 uur begon het fris genoeg te worden om een vestje bij aan te doen.
Maar helaas het was onze laatste échte vakantiedag, morgen is een rijdag naar de luchthaven van Auckland.  We vliegen pas na middernacht, dus eigenlijk hebben we nog de hele dag, maar het is toch niet zo relax als een andere dag.  Onze rit van Napier naar Auckland zal ongeveer 7 uur duren.
Vandaag hadden we een heel drukke dag met zoveel mogelijk dingen hier in en rondom Napier te bezoeken.
Typische huizen in Napier
Vanmorgen begonnen we met een bezoek aan Napier Prison, de gevangenis dus.  Deze werd opgericht in 1862 en bleef in gebruik tot 1993.  Als je de gebouwen ziet lijkt het echt onwaarschijnlijk dat dit nog zo recentelijk in gebruik was.
Wie kent hem?

Napier Prison
Toen het geen gevangenis meer was werd het tijdelijk een jeugdherberg en nu is het een nationaal monument.
Je loopt er door de hele gevangenis, inclusief cellen, douches, toiletten, de plaats waar de galg staat (de laatste ophanging was in 1889 en de doodstraf hier in Nieuw Zeeland werd in 1989 pas afgeschaft), het kerkhof (waar de geëxecuteerden rechtopstaand begraven werden omdat men ze niet wou leggen want dit betekende dat ze zouden rusten).  Het was best een interessant bezoek.
Daarna zijn we gaan rondrijden in de omgeving van Napier dat ook heel bekend is als wijngebied.  Het landschap met de druiven op de berghellingen en de zee op de achtergrond gaf ons weer een ander en ook weer mooi beeld van het land.
Hoogste punt van de omgeving is Peak Mountain en hij is 399 meter hoog. 
wijngaarden

 Niet zo heel hoog zou je denken, maar de rit er naartoe was adembenemend.  Het zicht boven nog adembenemender. 360° kan je rondzien en bij zo’n mooie dag als vandaag was dat fantastisch.
In de Black Barn Winerie zijn we vanmiddag gaan lunchen.  Kei chique gelegen, mooi gebouw, lekkere wijn en lekker eten.  Meer moet dat niet zijn.
We reden nog naar een andere Abbey Winerie die naast wijn ook bier maakt, maar die was spijtig genoeg net vandaag gesloten. 
Daarna nog wat inkopen gaan doen voor onze laatste avond en ook enkele lekkere dingetjes voor thuis meegenomen (oa tangy tomato relish, een soort pittige tomatenconfituur, we hebben daarvan hier op 3 weken tijd al 2 potten leeg, zo lekker is dat). Dan in het hotel onze koffers klaar gemaakt voor morgen, nog een wandeling langs de zee, iets gaan drinken, iets gaan eten en de dag was weer om.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten